Petr Brinček

Recenze knihy: Lavina - praktická příručka

22. 02. 2013 9:47:19
Pražské vydavetelství Alpy připravilo na konec roku 2012 vydání překladu zajímavé rakouské publikace Lavina (v originále Lawine). Cílem knihy je seznámit čtenáře s problematikou deseti rozhodujících modelů situací, kdy se s lavinou nejčastěji setkáme. Kniha Lavina vás naučí vnímat sněhové a klimatické podmínky s následným vývojem lavinové situace. Většině návštěvníků zimních hor chybí základní znalosti, jelikož nemají čas věnovat se detailnímu studiu problematiky sněhu, počasí a lavin. Většina z nás tak pouze vnímá krásu zimní krajiny, ale neuvědomuje si, případně nepřipouští si, skryté nebezpečí. Chcete se dozvědět víc?
Lavina - titulní strana
Lavina - titulní strana

Kniha Lavina vychází ze statistik, kdy si uvědomíme z výsledku mnohaletých analýz, že i přes rozdílná zimní období se vytvářejí neustále téměř identické lavinové situace. Tyto situace jsou popsány podle tzv. modelů lavinového nebezpečí, kterých autoři zaznamenali celkem deset. Čtenář si tak velmi rychle vybere zda se chce věnovat jen modelům, které hrozí např. na jaře nebo si systematicky přečte celou knihu.

Tato publikace může zajímat aktivního sportovce, ale zcela jistě bude zajímavou pomůcku i pro profesionály a experty v oblasti lavinové problematiky. Autoři Dr. Rudi Mair a Dipl. Ing. Patrick Nairz jsou v současnosti nejuznávanějšími experty a vedoucími pracovníky evropských lavinových služeb.

V úvodu knihy autoři čtenáře seznámí s uvědoměním si rozdílnosti výkladu lavinové situace při stejném lavinovém stupni a s faktem, že je nesmírně důležité, mimo sledování stupně lavinového nebezpečí, sledovat i informace obsažené ve zprávě, případně předešlý a budoucí vývoj počasí. Díky těmto znalostem pak jsme schopni mnohem lépe plánovat tůry. V úvodu taktéž nechybí přesná charakteristika lavinové stupnice, která mimo čísla obsahuje i informace o stabilitě a pravděpodobnosti uvolnění sněhové pokrývky.

V hlavní části knihy se seznámíme s jednotlivými lavinovými modely, které vycházejí vždy z opakovaných situací, rozdělených do kategorií. Tyto kategorie jsou vždy přesně definované a popisují opakující se nebezpečné situace v aktuálních skutečnostech podobné. Hledá se vždy významná spojitost mezi pozorovanými jevy a ta je následně popsána. Definici lavinových modelů je věnováno 16 stránek knihy. Od stránky 30 až po stránku 184 je rozbor jednotlivých deseti modelů. Modely jsou vždy pečlivě a srozumitelně popsány a doplněny reálnými analýzami situací, které nastaly v letech minulých. Vychází se vždy ze srovnání lavinových nehod.

Závěr knihy autoři věnují činnosti lavinové výstražné služby v tyrolsku. Přesněji popisují vše od snídaně až po příchod domu a spánek. Pro laika bude přínosná určitě téměř poslední strana, kde se dočteme kriteria, které stanovují stupeň lavinového nebezpečí.

Více o knize neprozradím, protože bych vás nerad připravil o zajímavé a poutavé čtení, od kterého se zapálený člověk milující hory jen tak neodtrhne.

Orientační cena knihy: 345,- Kč
ISBN: 80-85613-60-3
EAN: 9788085613605
Nakladatelství: Alpy Praha
Autoři: Rudi Mair a Patrick Nairz
Počet stran: 216
Rozměr knihy: 24 x 17 cm
Rok vydání v ČR: 2012
Rok vydání v Rakousku: 2010

Knihu zakoupíte v odborných knihkupectvích - např. PruvodceNakopce.Cz a některých specializovaných obchodech.

Momentálně se jedná o nejaktuálnější metodickou publikaci pro popis a charakteristiku lavin. Rozhodně doporučuji všem lidem s chutí vyrazit do zimních hor na lyžích, pěšky nebo na sněžnicích.

Autor: Petr Brinček | karma: 8.80 | přečteno: 652 ×
Poslední články autora