Petr Brinček

Recenze knihy: Z hlubiny - dobrodružství zvané Petzl

5. 03. 2013 8:00:00
V originále "From the deep: the Petzl adventure". Kniha pro opravdové fandy lezecké a speleo techniky. Rodinná forma Petzl vybavuje přední světové horolezce technikou již přes 40 let. K tomuto výročí vydali knihu, která popisuje celé vertikální dobrodružství napříč vývojem a atmosférou v této francouzské firmě. Jak se probojovávali od prvních speleo žebříků k nynější samoregulovatelné čelovce a mnoho dalšího se dočtete v této jubilejní 272 stránkové publikaci.

Dobrodružství značky Petzl začalo před téměř čtyřiceti lety a mohu říci, že tento příběh lidi zajímá. Vidím, že zakladatelé, prostředí ve kterém firma funguje a rozvíjí se, její produkty, fakt, že je to rodinná firma, její vzestup a úspěchy, to vše zvyšuje zvědavost lidí. Veliký zájem obklopující tohle všechno mě někdy zbaví slov; často dostávám otázky týkající se právě těchto témat. Při nejedné příležitosti jsem byl žádán, abych příběh značky Petzl sepsal. Proč bych se obtěžoval? Časem, v průběhu úspěchů a výzev, jsem pochopil, že historie firmy, cesta, kterou urazila a příběh lidí, kteří si první představili, čeho by se dalo dosáhnout, nejsou pouhým staromódním rozjímáním, ale jsou to ty nejdůležitější silné stránky značky Petzl.
Paul Petzl

PETZL_kniha_01.jpg

Jak to všechno začalo si můžete přečíst hned v první kapitole knihy Destination - 1.000. Vyprávět příběh značky Petzl znamená vyprávět příběh party jeskyňářů, kteří objevili podzemní síť galerií a chodeb a začali vymýšlet pomůcky, se kterými by tento svět mohli prozkoumat. Také je to příběh rodiny, která začala podnikat s téměř ničím a s ryzím odhodláním a důmyslností vybudovala světově proslulou firmu.
Kapitola popisuje první objevitelské úspěchy v oblasti speleologie Fernanda Petzla. Příběh doplňuje velké množství dobových fotografií. Zmíněny jsou rekordy, kterých bylo v např. v letech 1956 dosaženo.

Druhá kapitola Vertical Craftsmen již popisuje vývoj jeskyňářské a lezecké techniky. Z obrázku na straně 56 vám bude jasné, že třeba Petzl Shunt, který se dodnes poměrně hojně používá a neustále prakticky bezezměn prodává je vynález starý více než čtyřicet let (poprvé vyrobeno v roce 1972). Lehký hliníkový Petzl Ascender nahrazuje prusíky ve výškovém himalájském horolezectví.
Osobně mně nejvíce překvapilo skialpové vázání Petzl z roku 1973, které bylo prvním zabrousením firmy Petzl mimo její typické cíle. Následují čelovky a helmy.

Další třetí kapitola Rocks in stock popisuje začátky s budováním vybavení pro horolezectví. Vznikají první úvazky a expanzní nýty. Kapitola mapuje katalogy firmy Petzl v letech 1987 - 1993. Kdy myslíte, že vzniklo GriGri? I když horolezecké vybavení nezáří často ve svitu reflektorů, představuje něco více než jen pouhé vybavení pro horolezce. Vývoj těchto pečlivě navrhovaných pomůcek svědčí o inteligenci lezců, kteří překonávají náročný terén a ztělesňuje jejich etickou volbu. Vybavení, které horolezci používají, reflektuje jejich postoj k horám.

Další kapitoly jsou věnované práci a lezení v horách. Vše doplňují nádherné fotky ze zimního lezení. Spojení se Charlet Moser, atd.

Čelovkám je věnovaná část knihy Sleepless Nights. Nechce se mi zde prozrazovat příliš mnoho z obsahu, jelikož kapitola přesně mapuje vývoj čelovek pro speleologii a horolezectví. Jak to bylo s Black Diamondem, atd. Jak a kdy vznikaly diodové čelovky. Opět zde najdeme všechny vyráběné modely v chronologické řadě od nejstarší po nejnovější.

Čtyřicet let hraje značka Petzl a její zakladatelé hlavní roli v historii hor. Společně se speleologií, která byla na počátku jejího odkazu – aktivita, ve které sehrál Fernand Petzl pionýrskou roli – výrobce vybavení, který prozkoumal velkou část vertikálního světa, skálu, led, sníh a temnotu. Firma také úspěšně implementovala svoje poznatky do světa záchranářů a profesionálních pracovníků ve výškách. Této problematice se věnuje poslední kapitola knihy.

Od stránky 240 se můžete pokochat nádhernou skladbou fotek, řekl bych určených pro reklamní účely. Prostě takové ty plakátové parádičky. Zároveň zde najdete prostřih fotek z výroby a testování.

Orientační cena knihy: 35,- EUR
ISBN: 978-2-35221-070-2
EAN: 9782352210702
Nakladatelství: Éditions Guérin
Autoři: Sophie Cuenot a Hervé Bodeau
Počet stran: 272
Rozměr knihy: 23 x 23 cm
Rok vydání v ČR: nevydáno
Rok vydání ve Francii: 2013
Jazyk: anglicky nebo francouzsky

Knihu zakoupíte v odborných knihkupectvích - např. PruvodceNakopce.Cz a některých specializovaných obchodech.

Knihu mohu doporučit všem co jim horolezectví a speleologie dává víc než jen pohyb, ale stalo se pro ně životním posláním a nadšením. Člověku, který není zapálený pro věc kniha asi příliš neřekne, ale u člověka nadšeného způsobí nepředstavitelnou euforii.

PETZL_kniha_02.jpg

PETZL_kniha_03.jpg

ukázky z knihy

Autor: Petr Brinček | karma: 5.72 | přečteno: 262 ×
Poslední články autora